Dans, vandring och osötad yoghurt!

Även om vi har jättemycket i skolan hela tiden så har vi bestämt att inte plugga någonting under helgerna vilket är behövligt! Så helgerna är fullspäckade med allt vi vill hinna med. Den här helgen började med en dansföreställning på skolan. En av våra koreanska kompisar dansar koreansk traditionell dans så hon bjöd in oss på föreställningen som vi blev riktigt imponerade av!

 


På söndagen var det dags för vandring igen, denna gång på ett berg som ligger precis vid vår skola. Rikigt skönt att komma upp ovanför smoggen som ligger som ett täcke över staden. Man vill inte riktigt tänka hur mycket avgaser vi får i oss per dag...vi har också hört att regnet här är surt, dvs. det innehåller en syra (pga föroreningar) som gör att du man småningom tappar håret..så nu förstår jag varför koreanerna är så otroligt nogranna med att använda paraply, även om det bara rör sig om några få droppar. Känns inte särskilt hälsosamt...vi får se till att alltid ha med ett paraply i väskan.







Efter vandringen åkte vi till COEX-mall, ett köpcentrum med tokmånga restauranger och en hel del butiker. Hösten har kommit och det gick väldigt snabbt. Från den ena dagen till den andra blev det kallt. Eller iallafall kallare, särskilt på kvällen. Så vi åkte dit för att hitta lite varmare kläder. Hittade inga tyvärr då det var ett väldigt dyrt varuhus (i stil med NK) men däremot hittade vi en riktigt bra mataffär. Jag tror vi tillbringade en timme därinne och provsmakade på alla möjliga olika sorters mat...men det bästa av allt var att vi hittade OSÖTAD yoghurt!!! Vår frukost är räddad. Så det enda vi egentligen saknar just nu är knäckebröd och lakrits vilket jag befarar är helt omöjligt att få tag på. Vi överlever nog den saknaden, men Karin: när du kommer i vår så vore det grymt med lite lakrits! :)

Vår koreanska blir sakta men säkert lite bättre för varje dag..Danne har lärt sig att beställa mat på restaurang och jag har denna vecka lärt mig fraserna för att skicka vykort från ett postkontor. Så snart kanske det dimper ner ett vykort i era brevlådor! :)

Anyong!

Värk i kroppen!

När jag kom in i sporthallen insåg jag att det var ett mixat lag. Jag hade självklart tagit för givet att det var ett tjejlag...men icke....och att kalla det ett mixat lag är att ta i. 15 killar och jag och ett par andra tjejer. Näthöjden anpassad för män. Såklart. Övningarna gick bra men att ens försöka blocka var det inte tal om. Men killarna var vänliga och det var rätt kul ändå förutom i slutet då jag i sista set fick stå i baklinjen hela tiden..när dom spelar niomannalag så roterar dom inte...mindre kul men det gjorde inte så mycket efter tre och en halvtimmes träning...

Det var allt för idag!
God natt!


Iakttagelser 10-i-topp

Danne är och spelar tennis och jag har tagit mig en välbehövd lugn morgon hemma. Lyssnat på rapport från Sverige och ätit en låångsam frukost. Skönt! Det är jättekul att läsa era kommentarer och Adde: vi ska bli bättre på att uppdatera vad vi gör...allt går i ett här så vi glömmer ibland! Det ska bli bättring!

Nu när vi har varit här i en månad har vi gjort vissa iakttagelser..vissa mer exotiska än andra:

1. Att harkla sig högt och ljudligt offentligt är helt okej
2. På trottoarerna finns det "mjuka" gångbanor, kanske för att alla tjejer går i klackskor?
3. I de flesta butiker får man inte pröva kläderna
4. I bussen gäller det att hålla i sig ordentligt, statisk muskelträning minst sagt!
5. När tjejer skrattar håller de handen för munnen
6. Vanliga lakan är omöjligt att hitta ( så vi köpte vanligt tyg i en tygaffär)
7. Alla på tunnelbanan tittar på tv eller film i små högteknologiska apparater
8. Koreanska tanter 65+ är de som trängs allra mest och hetsigast (koreanerna i övrigt är annars mer köfanatiska än vi svenskar)
9. Man dricker aldrig vatten under måltiden utan efter
10. Samsung äger allt

Dessa är våra hittills gjorda iakttagelser..det kommer säkert flera under året!




David: kul att just du kommenterade bilden på spindeln för det var dig jag tänkte på när vi fotade den (jag tänkte på dig Shamim också). Ni älskar ju spindlar..:) För övrigt såg jag senare samma spindel linda in en insekt i sitt nät..hade inte kameran med mig just då, annars skulle jag ha filmat det!
Shamim o Mia: eftersom ni e mina gourmetkompisar tänkte jag på er när jag åt den här våfflan..ni skulle älskat den!
Den högra bilden är tagen i Myong Dong som är ett grymt shoppingområde. Det är här min mamma hängde på caféer när hon var ung och lyssnade på 60-talsmusik!


Idag ska jag börja i ett volleybollag! Vi får se hur det går...har inte spelat mycket på sistone..förutom några rikigt grymma kvällar i somras med gänget i Örebro!

Kram på er!

Tempel stay

En av munkarna!
Vi har precis kommit hem från en "tempel stay", vilket innebär att man åker och övernattar på ett buddhisttempel och lever som munkarna gör i ett par dar. Templet låg några timmar utanför Seoul uppe i ett av alla de berg som omringar staden, i en helt otroligt vacker miljö. Efter att vi hade bytt om till munkkläder fick vi en genomgång av vilka regler som gällde på templet. Tystnad, vördnad och respekt var ledorden. Det var bland annat väldigt viktigt att hålla sina händer vilande på magen när man stillsamt rörde sig inom tempelområdet, och när man mötte annan munk skulle man stanna upp och buga ordentligt. Hur man skulle äta sin mat var noga reglerat, vilken ordning, på vilket sätt osv. Om vi inte följde dessa regler var det bara att åka hem fick vi veta. Påminde lite om lumpen faktiskt, förutom att vi nog i och för sig inte skulle få lära oss hur man på bästa sätt har ihjäl varandra på det här stället.


Bella o EmmanuelleFrukost!Städning av tempelgårdenBella o J.D

Efter att ha tilbringat natten på golvet blev vi blev väckta klockan 03.00 av ljudet av en gong-gong och munksång. Det var dags att visa sin vördnad för Buddha, vilket vi skulle göra genom att buga 108 gånger (att det just var 108 bugningar var viktigt). Den här typen av bugning börjar i stående position, för att sedan gå ner liggandes på golvet, upp på knäna och sen till stående igen. Att göra 108 sådana här bugningar var väldigt, väldigt jobbigt rent fysiskt (plus att klockan var 03.30 på morgonen och innan frukost), det rann av svett på alla oss wannabe-munkar medan dom riktiga hardcore-munkarna såg helt obrydda ut. Om man är munk på heltid, fick vi veta, då gör man 3000 bugningar per dag. Sjukt imponerande självdisciplin! Till frukost fick vi samma mat som fick till lunch båda dagarna; soppa, kimchi och ris. Resten av dagen fick vi lära oss att meditera, städade tempelgården med de andra munkarna och gick och på meditationspromenad i den otroligt vackra miljö som templet låg i. En jättehärlig och intressant upplevelse, och min respekt för dessa munkar är enorm...


För övrig såg vi den här charmiga rackarn i närheten av sovsalarna... (utan att överdriva, stor som halva handflatan!)



Chousuk (= koreansk thanksgiving)

Normalt består Seoul av mer än tio miljoner invånare men denna helg då man firar Chousuk åker mer än två tredjedelar hem till sina familjer runtom i landet. Och det märks. Många restauranger och butiker är stängda och i den annars så proppfulla tunnelbanan har man denna helg kunnat få en sittplats. Jippi! Då våra koreanska vänner åkt hem till sina familjer firade vi utbytesstudenter med en karaokekväll..



I lördags firade vi en mer traditionell Chousok hemma hos min mosters kompis. Som vanligt åt vi en massa god mat och fick med oss lika mycket hem. Igår var Danne tvungen att plugga då han imorgon ska hålla en halvtimmespresentation i internationell politisk ekonomi. Min presentation kommer senare under terminen men jag börjar redan bli nervös!
Nåväl...jag och tre andra tjejer begav oss till Bukhansan National Park för lite vandring i bergen. Då Seoul är omringat av berg är det väldigt enkelt att bara ta tunnelbanan ut för att vandra. Om man är osäker på vägen kan man enligt Lonely Planet följa "the nattily dressed Korean hikers" så ska man komma rätt. Så gjorde vi och rätt kom vi. Koreanerna är, vilket jag kan förstå, kända för sin perfekta utstyrsel när de vandrar. Jag citerar Lonely Planet: "Seoulities are the world's best-dressed hikers, check out those red waistcoats, bleck ninja outfits and Darth Vader sunvisors". Den där Darth Vader mössan ser man överallt, inte bara i bergen..ska fixa en bild på det!
Det var riktigt skönt att komma bort från stan ett tag och andas lite friskare luft. Otroligt vackra vyer, buddhisttempel och rätt så jobbig vandring!















Julia och Manou (frankrike) och Julia (Tyskland)


Puss o kram!

Suedän (= Sverige på koreanska)

Sverige tycks vara populärt här i Korea. På lektionerna hyllar våra professorer det svenska välfärdssystemet och våra koreanska vänner tycker att vi verkar ha det så bra i Sverige. Och när vi gick i World Cup Stadium som numera inrymmer ett gigantiskt köpcentrum hittade vi en butik som verkar ha den svenska dalahästen som märke o utanför en nattklubb hittade vi våra vänner ABBA...så någon hemlängtan behöver vi nog inte känna under detta år!



              


Soju & meckju

Idag är det sjukt varmt, helt vindstilla och stekande sol. Flydde värmen och har satt mig på Starbucks för att plugga koreanska. Danne är på skolan och pluggar. I en av kurserna han läser fick han i läxa att läsa två böcker à 300 sidor till nästa vecka. Därtill ska han skriva en väl genomtänkt "summary" till båda böckerna. Så han blir nog kvar på skolan hela dagen. Glad att jag slipper!

I fredags hölls en välkomstfest för oss utbytesstudenter på en klupp i ett trendigt område. Massor av mysiga caféer, restauranger o butiker. Allt är öppet i princip dygnet runt så tröttnar man på att festa kan man gå och shoppa istället. En tjej fick ont i fötterna av sina högklackade skor så hon sprang iväg o köpte nya. Minst sagt bekvämt!



Hanbuk Min buddy Munson i mitten Dannes buddy Yun




Natten avslutades med kimbab o nudlar, något bättre än S:t Johannesgrillen!


Igår besökte vi min mammas kusin Sea Ri och hennes dotter. Än en gång blev vi påpackade mat och annat till lägenheten. En kursare till mig som är korean men uppvuxen i USA berättade att hans fastrar (som han aldrig träffat förut) hade kommit hem till honom och skurat golven i hans lägenhet. Han hann knappt öppna dörren förrän de var överallt i lägenheten och städade..som sagt, den koreanska gästvänlighetens gränser verkar ligga far beyond den vi är vana vid. På gott och ont.




Stor & Liten! Min mammas kusin i mitten och hennes dotter

Puss o kram!

Vadmassage

Sitter i skolan och pluggar...har hittat ett studierum enbart for tjejer..:) (danne e pa lektion) I rummet finns nagra datorer, vadmassagemaskiner (!!!), vilorum med varmt golv och ett rokrum. Vadmassagemaskiner e nagot som JB (juridiska biblioteket) borde satsa pa, superskont! O tank att fa ga o lagga sig o vila pa ett lugnt stalle mitt i tentaplugget..grymt!
Nu har vi borjat hitta nagorlunda pa skolan...har atit forsta lunchen i en av alla matsalar (typ 15 kronor) som var riktigt god. Skont att slippa trangseln pa JB vid microugnarna!

Dagens utmaning ar att forsta sig pa mobiltelefonerna vi skaffade igar. Som det ar nu tar det mig typ fem minuter att skicka ivag ett simpelt sms..om jag kommer ner i tre minuter vid slutet av dagen e jag tacksam. Hittills har jag iaf lyckats stanga av alla ljud..det e olika ljud for alla knappar o det kommer signaler for varje sak man gor. En riktig koreanmobil helt enkelt. Inte sa latt for en halvsvenne som jag o en helsvennebanan som Danne! Skam den som ger sig.

Nu har vi fixat skype förresten så ni som har skype: maila era skypenamn till någon av oss.

Nu ska jag tillbaka till koreanska glosor o vadmassageapparaterna!

Anyong!


          

Skolstart

                
SNU Gate                                                                                                                           


     
Danne dricker Soju (=starkvin som man snapsar)

I fredags började vi skolan med ett välkomstmöte och en rundvandring på skolan med våra "buddies" (=faddrar). Välkomstmötet inleddes av skolans president som pratade med koreanska än engelska men vi hann iallafall snappa upp att Seoul National University var landets bästa universitet vilket dom nog säger på alla universitet här i Seoul. 
Våra buddies är fantastiska, de lägger ner hur mycket tid som helst för att hjälpa oss förvirrade utbytesstudenter. Efter rundvandringen avslutade vi dagen med middag o öl. I lördags mötte vi upp våra buddies igen och avslutade kvällen med karaokepremiär. I korea är det vanligt att man hyr ett rum för sina vänner (=Norebang) där man dricker o sjunger. Efter x antal glas Soju (koreansk sprit) tog Danne i allt han kunde på Sheep Dog med Mando Diao. Det lät sådär. 
Idag hade vi våra första lektioner; Korean Law och koreanska på kvällen. Danne ska läsa på nybörjarnivå och jag på nivån över. Min lektion var dock helt på koreanska och läraren pratade rätt fort. Med andra ord: dags att börja plugga direkt. Mjukstart finns nog inte som begrepp på koreanska skolor. 

Efter en låång dag på skolan (slutade sista lektionen 21:30) så måste vi sova..

God natt!



RSS 2.0