Turkisk peppar

En av få saker vi saknar här i Korea är lakrits. Så försök att leva er in i vår glädje när vi hemma på fest hos en kompis (som är från Sverige och bor här med sin familj) blev bjudna på Turkisk peppar. Han hade dessutom hittat rökt lax som han serverade på knäckebröd samtidigt som han förklarade att det var vad han åt till frukost. Varje dag. Vi blev inte alls avundsjuka. Gott var det iallafall!



Vi har också för första gången hört koreaner prata svenska och sett dem dansa svensk traditionell folkdans, iklädda svenska folkdräkter. Vi blev inbjudna till Korean University där Department of foreign studies hade ordnat en Nordisk Afton. Koreanska studenter som läser nordiska språk bjöd på sång, dans och teater. Teatern var en uppsättning av "Så som i himmelen". På svenska. Kvaliteten på skådespeleriet kanske inte var i klass med Dramaten men det var galet roligt. Nu har vi plötsligt fått en helt annan förståelse för de otaliga asiatiska humor program som bjuder in utlänningar för att höra dem prata kinesiska, koreanska, vietnamesiska osv..



I söndags träffade vi min mammas kusin och hennes familj. Vi åkte dit i tron om att vi skulle äta lunch och sen kanske besöka Seoul Tower. Det blev istället en heldag på ett koreankst badhus. Liksom det förra vi var på innehöll badhuset allt, vilket gör att man utan problem kan tillbringa en heldag där. Vi var inte helt förberedda på att bada med våra släktingar men värst var det nog för Danne som fick en lite annorlunda upplevelse. Badavdelningen är inte gemensam då man badar naken, det finns alltså en för män och en för kvinnor. Danne fick utöva badritualerna tillsammans med min mammas kusins dotters man.Hängde ni med? Hur som helst..han kan inte engelska så bra så det blir till att blanda koreanska med kroppspråk vilket lätt leder till missförstånd. Han frågade Danne något som Danne svarade jakande på utan att riktigt veta vad han tackat ja till. Det visade sig vara en massage à la koreansk manèr. Naken på en bänk, liggandes på rygg, alla kan se en, dvs inget separat rum, utförd av en annan naken hårdhänt man. Jag tror inte Danne riktigt kunde slappna av och njuta av massagen, särskilt inte då hans badpartner låg på bänken bredvid.
Utöver detta hade vi en jättehärlig dag. Vi bastade en massa i bastuar som mer såg ut som kåtor och sen avslutade vi med att grilla.



Utöver turkisk peppar och massager så har vi en rätt hektisk period framför oss då sluttentorna närmar sig. Håll tummarna för oss!





Seoul Fashion


Förra veckan blev jag medbjuden till en modeshow i Park Juns regi. Han är mannen bakom en rad lyxiga hårsalonger. Anledningen till att jag fick komma är att en kompis var med i showen som modell. Han ( till höger i första bilden) är från Sydafrika och jobbar som engelslärare här och blev för en månad sedan tillfrågad på en bar om han ville delta. Showen var ett riktigt spektakel i glitter och glamour och en massa märkliga håruppsättningar. Opera, dans och liveklippning på scen av kända frisörer från Korea och Japan. I min biljett ingick ett rabattkort på klippning hos Park Jun så i veckan ska jag dit och njuta av en lyxklippning för ynka 60 kronor. Jag vann också två biljetter till en musikal (Hamlet) som jag och Danne ska gå och se på Söndag. Inte illa!

Puss från Bella

Peking

I onsdags förra veckan tog jag med mig en finne (Mr. Villpula) och en dansk (Disco disco) till Peking, med målet att pricka av så många superturistgrejer som möjligt i bästa Lonely Planet regi. Tycker vi lyckades ganska bra med det. Men eftersom resan var ganska spontan, vi visste inte alls var vi skulle bo och så vidare, så satte vi vårt hopp till att allt skulle "lösa sig ändå på nått sätt" (jag vet, det är inte likt mig). Som tur var träffade vi en kille på flygplatsen som var i hostelbranschen (han ägde ett hostel i Mongoliet), och därför även hade stenkoll på alla hostel i Peking. Vi delade taxi med honom och hamnade på ett riktigt bra, billigt boende som jag gärna kan rekommendera om det är någon som får för sig att åka till Kina.

Det hostel vi bodde på ordnade två turer till Kinesiska muren, en "vanlig" och en "hemlig". Vi valde den hemliga såklart, vilken visade sig vara en hikingtur (10 km) på en del av muren som inte var renoverad, med en kinesisk tant som nog närmade sig hundra år. Det var bland det bästa jag gjort, extrem utsikt och kanonväder. Det gjorde inte så mycket att vår "guide" inte snackade ett ord engelska :-)



Vi hann också med att se den förbjudna staden, Himmelska fridens torg, Summer palace och OS-arenan "The bird nest".



För övrigt kan jag säga att koreansk mat smakar bättre än kinesisk (även om Peking ankan var fin, vilken vi föredrog framför skorpioner och gräshoppor) och Mr. Disco Disco var något besviken på Pekings barer och klubbar jämfört med Seouls.

Alltså, Seoul-Peking: 1-0

Farbror polisen



Såklart händer allt när Danne inte är hemma. Klockan kvart över elva igår kväll knackade polisen på dörren. Jag skulle precis hoppa i duschen och hade bara handduk på mig. Men jag öppnade då jag trodde det var Julie, en kompis som bor några meter ifrån oss. Men när jag öppnade dörren stod där istället två poliser. Dom sa nåt på koreanska och jag uppfattade att dom letade efter en man vid namn "Kim". Det finns ju en och annan vid namn Kim i Korea...De kikade in i lägenheten som om att denne Mr Kim skulle gömma sig där. Jag förklarade på min bristfälliga koreanska att det var jag som bodde där och att jag var från Sverige och har inget med Kim att göra. Den här Kim är iallafall mannen som bodde i vår lägenhet innan oss. Och vi har förstått att han inte verkar vara en ordningssam person. Det dräller in obetalda räkningar i hans namn i vår brevlåda, och även en hel del brev från domstolen. Hur som helst så förstod till slut poliserna att jag inte hade någonting med honom att göra så de bad om ursäkt och gick. Poliserna var trevliga så det var inte särskilt dramatiskt måste jag erkänna :) Men imorse strejkade toaletten vilket kanske inte heller är så dramatiskt men lite typiskt att det hände två ovanliga saker på några få timmar just när Danne inte är hemma. Fast när det gäller toaletten hade det inte spelat så stor roll om Danne var hemma då han inte är den händigaste jag känner ( förlåt Danne :) ).
Idag fick jag tillbaka koreanksatentan som gick över förväntan! Ett fint certifikat med guldram fick man också. Kändes ungefär som när man var liten och fick diplom på simskolan!
Kram!

Couple's day



Igår var det couple's day här i korea. Eller egentligen heter det "pell pero day".Pell Pero är märket på en speciell typ av kakor, eller kanske snarare chokladpinnar. Det började med att företaget som tillverkar dessa pinnar införde en Pell Pero day den 11/11 för att pinnarna ser ut som ettor. Den verkliga anledningen är nog snarare att de vill sälja mer av sin produkt. Med åren utvecklades denna dag till en mer Alla-hjärtans-dagvariant och numera ger man inte bara chokladpinnar till varandra. I en veckas tid har butikerna varit överfyllda med teddybjörnar och alla möjliga rosa och röda paket med kakor, fyrverkerier och godis. Och jag och Danne ville inte vara sämre. Han kom hem med blommor och chokladpinnar och av mig fick han en kaktus i en hjärtformad kruka. Bor vi i korea så måste vi ju också anamma kulturen. Däremot lät vi bli att köpa ett av alla små rosa kort med texter såsom " I love you my sweetie" eller " you are mine forever and ever".. någonstans måste man dra gränsen och vi drog den där...så vi kanske inte lever upp till kulturen helt och hållet. Men vi försöker iallafall!
Danne åkte imorse till Kina (Peking) med två kompisar från Danmark och Finland. Vi går om varandra i skolarbetet så nu när han har det lugnare har jag det rätt så hysteriskt. Så jag hade inte tid att följa med men eftersom Kina bara ligger ett par timmar bort så blir det säkert en tripp igen till våren.

Önskar er en fin dag!
Puss och kram!

Kulturhelg


Tentan gick bra för oss båda. Det är vad vi tror iallafall. Vi får tillbaka den på torsdag så då får vi se om våran känsla stämmer! I helgen har vi passat på att vara ute så mycket som möjligt och njuta av solen. Det blir inte så mycket utomhusvistelse under veckorna då vi tillbringar större delen av tiden på biblioteket.
I fredags kväll hade jag tjejmiddag hemma med två tjejer. En av dem är från Frankrike och hennes mamma hade skickat ost till henne. Så det blev en riktigt mysig kväll med efterlängtad ost, pasta och vin. Korea är ingen ostnation så det är svårt att få tag på god ost här. Och skulle man efter mycket letande hitta en liten ostbit så är den svindyr.
I lördags åkte jag och Danne till ett fängelse som numera är ett museum. Fängelset byggdes i början av 1900-talet av japanerna som ockupperade korea och fängslade människor som kämpade för ett självständigt korea. Det var riktigt intressant och gripande. Den ena tortyrmetoden grymmare än den andra.



För att muntra upp oss efter fängelsebesöket åkte vi till vårat favoritkvarter: Insadong. Insadong är i stort sett en lång gata som kantas av mysiga caféer och butiker med traditionella koreanska ting. Efter ett par timmars strosande åkte vi hem och gick till en DVD-bang = DVD rum. Du väljer en film och får ett mysigt litet rum med en soffa som mer är som en säng och en storbildstv. Riktigt skönt när vi annars kollar på film på datorn!I söndags åkte vi med en italiensk kompis till Suwon där gamla byggnader har bevarats. Skönt att se lite äldre byggnader som omväxling!





På söndagkvällen åkte vi till ett badhus. Badhuset bestod av en del där både män och kvinnor kan vistas. I den delen fanns sex olika former av bastuar. I en baste låg man på varma stenar, i en fanns det örter och i en annan var taket täckt av kol. Bastuarna (osäker på om jag stavar pluralformen rätt) var mer som grottor med vackra välvda tak av sten. Det fanns även ett isrum med stora isblock på väggarna. Utöver detta fanns ett stort rum med varmt golv där folk låg och vilade huller om buller. Det fanns massagefåtöljer, fotmassagemaskiner och en restaurang. Jag såg det inte men det ska även finnas en bio och DVD-rum. I den del där kvinnor och män inte kan vistas tillsammans fanns det bubbelpoler och ångbastu. Man skulle med andra ord kunna tillbringa en hel helg i detta badhus! Riktigt avkopplande!

I korea bastar man med kläderna på!

Massor av kramar,
Bella

Koreanskatenta



Just nu sitter jag o Danne flitigt och pluggar koreanska inför våran tenta ikväll. Den kommer att vara i tre timmar och består av tre delar. En där vi ska skriva, en där vi ska lyssna och en sista där vi enskilt ska föra ett samtal med läraren. Efter tentan blir det tentafest på en vattenpipabar. Ett skönt ställe där man sitter på mattor på golvet, levande ljus o vattenpipor. Känns som att kliva in i en annan värld när man går dit. Ska ta lite bilder ikväll o lägga upp så att ni får se.
Håll tummarna för oss ikväll!
Ni kanske undrar varför jag lade upp den här bilden. Läs noga och finn ett fel. Bilden togs på ett akvarium vi var på för ett par veckor sen. Jag tror att en tenta i engelska skulle sitta fint för akvariumpersonalen!

Kramar!

Ps: Tack för inlägget Caisa, vi ser fram emot äppelpajen!

Vacker höst!

                                                               
                                                           


Hösten i Korea är nog den vackraste höst jag varit med om. Hösten i Sverige skulle kunna vara  minst lika vacker om bara solen sken lite oftare. Här skiner solen i princip varje dag! Sen vi kom hit har det inte varit mulet många dagar..och nu när träden i bergen skiftar i orange, rött och gult är det enormt vackert. Så jag sitter här på biblioteket och har svårt att låta bli att inte titta ut genom fönstrena, på bergen som omringar skolan. Förstår att kön upp till bergen är lång dessa dagar. Men det finns inte så mycket tid att vistas ute denna vecka. På torsdag är det dags att tenta av koreanskan så vi nöter frenetiskt in grammatik och glosor. Och det är också en liten förklaring att vi inte hinner uppdatera bloggen så mycket...Jag har haft det ganska lugnt i skolan fram till nu medan Danne haft det tufft. Nu har vi bytt roller så nu är det jag som kommer ha det lite tuffare framöver..Men om en och en halv månad är det jullov så det är bara att bita ihop!
Det vi saknar just nu i vår tillvaro är äppelpaj. Svårt att tillaga utan ugn så vi tackar inte nej till att få en äppelpaj skickad hit! Caisa: du e ju en hejare på att göra smulpaj med dubbel degsats...jag mailar vår adress till dig..:)

Puss o kram

RSS 2.0