Seoraksan

I helgen förflyttade vi oss österut, till Seoraksan som är koreas tredje högsta berg. Jag vet inte riktigt vad vi hade förväntat oss denna dag. Men ett som är säkert är att vi totalt underskattade detta berg. Solen sken på morgonen och vi köpte med oss lite mat och vatten till vandringen som snarare blev klättring (föreställ er att gå i en riktigt brant trappa uppför i fyra timmar). Vi hade behövt dubbelt så mycket mat och vatten och nästa gång ska vi vara beredda med varmare kläder. Några av oss hade hyfsat bra klädsel medan ett par killar valde jeans o skjorta. Dom hade det kämpigt. Vädret blev sämre och sämre ju längre upp vi kom. Två i vårt gäng gav upp efter 1/4 och vände om. Två andra gav upp precis innan toppen medan jag, Danne och tre till nådde målet, den högsta bergstoppen på 1708 meter. Storm och snö väntade oss på toppen. Så det vart ingen längre beskådning av utsikten ( som för övrigt var fantastisk). Jag tror aldrig jag varit med om en hårdare vind. Man var tvungen att hålla i sig för att inte falla till marken. Mäktigt med vädrets makter!
När vi kom ner efter tre timmars vandring nerför ett halt berg var vi helt utmattade. Och ännu såhär fyra dagar efter kan jag fortfarande känna värk i vaderna. Men det kändes riktigt bra efteråt. Kan de koreanska tanterna så kan vi!





Dagen efter denna tuffa utmaning så tog vi det rejält lugnare. Njöt av vackert höstväder och besökte en rejäl buddastaty. Efter det åkte vi till hamnen och åt en massa fisk. Smaskens!






Snart måste vi lägga upp lite bilder på när vi pluggar...vilket vi faktiskt gör ganska mycket även om det inte syns här på bloggen...Jag har ett par mindre uppsatser att skriva och Daniel har presentationer och tentor. Och nästa vecka är det tenta i koreanska. Så i helgen blir det inga bergsbestigningar, det blir biblioteket för min del!

Kramen!

World Cup Stadium

Mr.Viilpula, Disco Disco och MartinIronman-Ann och Mr.VilpulaPhilip och Julie

För några dagar sen var vi på Seuol World Cup Stadium, där semifinalen mellan Tyskland och Korea lirades i VM 2002. Den här gången gästades arenan dock av det något mindre profiltäta Förenade Arab Emiraten i en VM-kval match. Vi lyckades få tag på biljetter till sektionen där Koreas supportrar "Red devils" håller till och stämningen var riktigt riktigt bra. Jag har aldrig sett så mycket tjejer i en klack förut, vilket nog gjorde att den redan obefintliga sannolikheten för eventuella läktarbråk blev ännu mer obefintlig. "Red devils" är väl inte direkt kända för att vara speciellt tyska eller engelska i sin supporterkultur, vilket vi fick erfara under VM 2002 (minns den gråtande koreanen i Sverigetröja som nyss fått Ljungbergs autograf) :-).

Under matchen märkte jag att det var ett gäng killar i klacken som tittade ganska mycket på mig och viskade, och efter ett tag vände dom sig mot mig och frågade om jag var svensk. Sen frågade dom vad jag hette, "Daniel Svensson" sa jag. "Åhhhh, Suveneeson!" sa dom o kollade på varann imponerande. "Ah visst, Svensson" sa jag. När det hade bugats och bockats och skakats hand och fotograferats ett tag förstod vi att dom  verkade tro att jag var Anders Svensson i svenska landslaget. Det hjälpte inte att försöka förklara, dom ville ta kort med dom och mig och alla oss andra i gänget mest "för säkerhets skull". Vi var bokstavligt talat sist ut från arenan.

Tänkte att jag kunde visa en bild på några av dom som vi umgås med här!



Mr. Vilpula, Stephan, Julia, Julie, Martin, Ann, Disco Disco och Phillipe.

Asian fun

                                  

Hong-Kong

När man är i Korea känns det som att asiens alla länder är väldigt nära. Så när en kompis frågade mig om jag ville följa med till Hong Kong så kändes det ungefär som att hon frågade om jag ville åka till Göteborg eller Köpenhamn. Men det tar fyra timmar med flyg till Hong Kong så någon riktig snabbtur är det inte. Min tyske vän praktiserar på Lufthansa o har därför tillgång till billiga flygbiljetter. Så det blev en tjejhelg i Hongkong. En fransk, en tysk o jag. Hong Kong känns som en mycket större stad än Seoul pga alla skyskrapor. Riktigt vackert på natten, mindre vackert på dan. På lördagkvällen åkte vi med spårvagn upp på ett berg. Grym utsikt och häftigt med alla lampor o neonljus! I övrigt fylldes helgen av shopping, prutande på marknader, dumplings och världens godaste mango. Vi bodde på ett mycket märkligt ställe, ett stort hus med massor av olika "guest houses". Tydligen (vilket vi märkte) ett känt ställe för backpackers, förmodligen för att det är billigt och hyfsat bra. Omringade av indier o afrikaner lyckades vi pressa oss in i vårt guesthouse som ägdes av en gullig Hong Kong-man. Det märks att människorna i Hong Kong är mycket mer vana vid utlänningar och eftersom de har engelska som andra språk var det, till skillnad från Korea, inga problem med kommunikationen. Skönt. Men jag föredrar ändå Seoul och den koreanska maten. När jag kom hem igår morse infann sig också den där "borta bra men hemma bäst "känslan. Bevis nog för att jag känner mig hemma i Seoul!




Vi bodde i huset på den högra bilden...inte så lyxigt som det utlovas..





Just det! Jag har ju klippt mig också, klippt till en lugg så nu ser jag lite mer koreansk ut :) Det var lite nervöst innan men jag hittade en tjej som pratar engelska på ett flashigt ställe i ett varuhus mitt emot vår lägenhet. Med tanke på hur salongen såg ut och vilken service man får så skulle en klippning kunna kosta 800 kr. Men att klippa sig här är tokbilligt, ca 120 kr. Och man blir väl omhändertagen. Gott kaffe, goda juicer och någon som följer en till dörren när man är klar. Danne klippte sig på samma ställe förra veckan och den service han fick var extrem (kanske för att de flesta som jobbar där är tjejer och västerländska killar är riktigt populära bland koreanskorna). För 60 kr ingick följande: En tjej som sa välkommen, en tjej som tvättade håret, en som klippte (med typ nio olika saxar), en som torkade håret, en som la i lite wax o stylade, en som tog betalt och en som följde honom till dörren. Inte illa må jag säga.

Kramar från en lite mer koreansk Bella

Steve Aoki

Helgen inleddes i fredags med utgång på en klubb där Steve Aoki var DJ. Vi dansade som galningar liksom övriga koreaner gör. Men när klockan närmade sig halv fyra orkade vi inte riktigt hålla samma tempo som resten av utbytesstudenterna. Åldern gjorde sig påmind. Vi är trots allt några år äldre och tog därför en taxi hem, ungefär fem timmar tidigare än de andra som avslutade natten med en frukost på McDonald's vid tiosnåret följande morgon...




I lördags hade jag och Daniel en heldag för oss själva..ganska skönt då vi annars rör oss som flockdjur med de andra utbytsstudenterna. Solen värmer fortfarande på dagarna här så vi passade på att ligga i solen vid floden som rinner genom Seoul. För några tior fick vi nudlar, dricka, riskakor och en filt att ligga på. Helt underbart!



Framåt eftermiddagen gick vi till "Buildning 63". Det är den höga skyskrapen som ni kan se på bilden bakom Danne. I den byggnaden finns ett gigantiskt försäkringsbolag, lyxiga restauranger, butiker, IMAX biograf och ett stort akvarium. Akvariet var rätt kul men vi tyckte riktigt synd om pingvinerna och sälarna som hade det betydligt sämre än på Skansen. Jonas Whalström skulle nog inte godkänna djurhanteringen här! Efter alla fiskar, krokodiler och sälar avslutade vi dagen i Building 63 i en simulator. Man satt som i en jeep med 3-D glasögon och så fick man välja en film. Vi valde något med Atlantis och det kändes verkligen som att man var en del i filmen. Bilen följde rörelserna och skumpade rejält. Jag skrek i konstant genom hela filmen ( som varade cirka 7 minuter). Det roligaste var att folk utanför kunde se oss på en skärm...



I söndags åkte jag till min mosters kompis och Danne stannade hemma för att plugga till sin "mid-term" som han har idag. Som vanligt kom jag hem med massor av mat och denna gång även ett tjockare täcke vilket är jätteskönt! Även om det fortfarande är varmt på dagarna börjar det bli kallt på nätterna. Och nu börjar även löven skifta färg så snart är det dags att ge sig upp i bergen igen! Oktober sägs vara Koreas vackraste månad och jag börjar verkligen förstå varför.

Dags att ge sig iväg till skolan!
Puss,
Bella.

Busan



I helgen tog vi tåget ner till hamnstaden Busan, Sydkoreas näst största stad (Adde: Dong Hyun Kim kommer härifrån). Busan ligger längst den södra kusten av den koreanska halvön och är mest känd för sina fiskemarknader, seafood och stränder. Vi passade på att åka dit den här helgen för att samtidigt kunna delta i den årliga internationella filmfestivalen. Skönt att komma iväg till en lite mindre stad över en helg också, även om Busan har 3,6 miljoner invånare är atmosfären och pulsen en helt annan än den i Seoul (med över 12 miljoner invånare).

Vi såg en hel del mycket bra filmer från b.la. Ungern, Korea, USA, Afrika och Italien. Sverige ställde upp med "Everlasting moments" (vet inte den svenska titeln) och Arn. En film att rekommendera är "Johnny Mad Dog", en fransk/liberisk produktion om barnsoldater i ett av landets alla gerillakrig. Otroliga skådespelare och otroligt foto. Regissören dök upp på scen efter filmen och svarade på frågor, tyvärr inte på engelska (märkligt när det är en ganska prestigefylld internationell filmfestival) vilket man faktiskt har börjat vänja sig med här. Väldigt få pratar engelska i Korea, till och med bland professorer, bankpersonal osv. All information vi behöver i skolan är också på koreanska vilket gör att allt tar mycket längre tid och är mycket mer omständigt, vilket jag bland annat fått erfara när jag jobbat med att få ihop ett fotbollslag på campus. Frustrerande! :-) Vi såg också en italiensk maffiafilm på en utomhusbiograf som säkert tog in ett par tusen personer. Något som förvånade oss alla var att det var fullkomligt knäpptyst under filmen, inte ett ljud hördes från publiken vilket var en ganska märklig och annorlunda upplevelse!



Nu börjar det dra ihop sig lite med mid-term exams nästa vecka så den här veckan blir ganska fylld med plugg. Det kommer hit nån känd DJ på fredag till en klubb i Hong-De som vi ska till, börjar bli ett riktigt skönt gäng här som vi hänger med! På söndag blir det till att lira fotboll, en stor turnering här på skolan börjar närma sig med över 30 lag och hälften av alla lag är otroligt seriösa. Jag tror vi överlag ligger några steg efter konditionsmässigt, men det hinner vi träna upp (ärligt talat tror jag att vi kommer att åka på galet med spö som det ser ut nu, men jag håller på att scanna campus efter brasilianare och en polsk striker så det ska nog lösa sig).



För alla er som har sett filmen "1408". Jag såg den rätt nyligen, och hotellet vi bodde på var riktigt gammalt och slitet. Kändes sådär att få det här rummet faktiskt. Passade också på att smaka på dom här rackarna (silkesmaskar), något som verkar populärt här. Dom serverades som snacks till ölen och smakade ungefär som dom ser ut.

Måste också säga grattis till min barndomsvän, vapendragare och idol Adde och hans supergrymma tjej Johanna som har förlovat sig. Grattis till er! Superkul!

Puss o kram / Danne

Feber

Idag är jag (Bella) hemma från skolan..halsont och lite feber...Ska ta det väldigt lugnt så att jag blir frisk till helgen (vilket är lite svårt då några nedanför mitt fönster har fått för sig att spela orientalisk musik och skrika något i megafoner).
Imorgon är det nationaldag vilket betyder ledighet. Än en gång flyr miljontals koreaner den stora huvudstaden för att åka till sina släktingar runtom i landet. Denna gång kommer även vi vara en del av strömmen då vi imorgon åker ner till Busan som ligger på den södra kusten. Busan är en betydligt mindre stad som är känd för sin stora fiskemarknad och fina stränder. Och eftersom sommaren tycks ha återvänt så kanske det blir ett par dopp i helgen (Dan: det var faktiskt kallt i några dagar).

Men den största anledningen att vi åker till just Busan är att det denna helg hålls en internationell filmfestival där. Så varvat med att se en massa filmer ska vi utforska Busan och äta en massa skaldjur och fisk!

                              

En ovanligt tom tunnelbana...bilden togs under Chusokhelgen...

RSS 2.0