Tempel stay

En av munkarna!
Vi har precis kommit hem från en "tempel stay", vilket innebär att man åker och övernattar på ett buddhisttempel och lever som munkarna gör i ett par dar. Templet låg några timmar utanför Seoul uppe i ett av alla de berg som omringar staden, i en helt otroligt vacker miljö. Efter att vi hade bytt om till munkkläder fick vi en genomgång av vilka regler som gällde på templet. Tystnad, vördnad och respekt var ledorden. Det var bland annat väldigt viktigt att hålla sina händer vilande på magen när man stillsamt rörde sig inom tempelområdet, och när man mötte annan munk skulle man stanna upp och buga ordentligt. Hur man skulle äta sin mat var noga reglerat, vilken ordning, på vilket sätt osv. Om vi inte följde dessa regler var det bara att åka hem fick vi veta. Påminde lite om lumpen faktiskt, förutom att vi nog i och för sig inte skulle få lära oss hur man på bästa sätt har ihjäl varandra på det här stället.


Bella o EmmanuelleFrukost!Städning av tempelgårdenBella o J.D

Efter att ha tilbringat natten på golvet blev vi blev väckta klockan 03.00 av ljudet av en gong-gong och munksång. Det var dags att visa sin vördnad för Buddha, vilket vi skulle göra genom att buga 108 gånger (att det just var 108 bugningar var viktigt). Den här typen av bugning börjar i stående position, för att sedan gå ner liggandes på golvet, upp på knäna och sen till stående igen. Att göra 108 sådana här bugningar var väldigt, väldigt jobbigt rent fysiskt (plus att klockan var 03.30 på morgonen och innan frukost), det rann av svett på alla oss wannabe-munkar medan dom riktiga hardcore-munkarna såg helt obrydda ut. Om man är munk på heltid, fick vi veta, då gör man 3000 bugningar per dag. Sjukt imponerande självdisciplin! Till frukost fick vi samma mat som fick till lunch båda dagarna; soppa, kimchi och ris. Resten av dagen fick vi lära oss att meditera, städade tempelgården med de andra munkarna och gick och på meditationspromenad i den otroligt vackra miljö som templet låg i. En jättehärlig och intressant upplevelse, och min respekt för dessa munkar är enorm...


För övrig såg vi den här charmiga rackarn i närheten av sovsalarna... (utan att överdriva, stor som halva handflatan!)



Kommentarer
Postat av: Caisa

Hej vänner!!!

Vad härligt ni verkar ha det!! Å då syftar ja inte på de 108 bugningarna =) Och inte heller det hårda tempot i skolan som det verkar vara. Men antar att det är sånt man kan stå ut med när det bjuds på så mycket annat roligt och spännande.

E så kul att läsa å följa med er och få drömma sig bort lite såhär i höstmörkret! =) Det behövs!!

Själv så letar vi boende och c letar jobb. Men mest av allt så skulle vi vilja ut å resa igen...så vem vet, kanske ses i ett munktempel i thailand =)

Ha det kanon!!!!

kram kram från smurfarna

2008-09-21 @ 15:45:33
Postat av: Adde

Det ser ju ut som om ni har det riktigt bra. Tur att ni körde en del löpning i somras så ni har en grundkondis att lita på vid de där tuffa nattbugningarna. Danne - jag väntar febrilt på att du ska ta steget fullt ut och skaffa en munkfrilla. Det var ett tag sen sist så det är på tiden. Kul at ni hittar på lite spännande grejer. Det verkar finnas en och annan grej där som inte finns att tillgå i gamla fina Örebro. Efterfrågar samtidigt lite oftare uppdatering av sidan. Hur går skolan? Ni verkar ju ha en del att göra.

2008-09-21 @ 18:50:21
URL: http://skatt.blogg.se/
Postat av: Alina

Vilket är det tråkigaste djuret att vara? Hjälp mig lista ut!! Kramar

2008-09-21 @ 18:56:01
URL: http://emmiealina.blogg.se/
Postat av: Anonym

tack för bilden på spindeln, verkligen nice /david

2008-09-21 @ 22:52:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0