Robotar, värmebölja och mera sushi

Mycket händer på den koreanska halvön vill jag lova. Roh Moo-Hyun, koreas förre president (2003-2008) begick i lördags självmord genom att hoppa från ett berg i närheten av sitt hem. Anledningen tycks vara att han varit inblandad i en korruptionshärva vilket tyvärr inte är alltför ovanligt här i Korea. Korruptionshärvan i detta fall verkade dock inte vara särskilt allvarlig i jämförelse med andra. Men då Roh Moo-Hyun officiellt arbetade mot korruption och för en mer öppen demokratisk politik så var anklagelserna som riktades mot honom både fler och vassare i tonen.
Inte nog med detta, nu har Nordkorea återigen visat sina militära muskler i form av nya kortdistansrobotar. Och efter att Sydkorea har valt att bli fullvärdig medlem i PSI (ett samarbete mot spridning av massförstörelsevapen) hotar nu Nord med militär vedergällning. De menar att de inte längre är bundna av det vapenstilleståndsavtal som undertecknades 1953, som ett avslut på det treåriga Koreakriget.
Nyhetesrapporteringen går tätt här i Korea men vi känner oss inte särskilt oroliga. Eller borde vi vara det? Förutom nyhetsrapporteringar så märker man inte av konflikten med Nordkorea. I skolan är allt som vanligt. Solen skiner och en värmebölja har dragit in över landet. Så igår blev det kvällspicknick i en park med Henrik och Tjongan. Sushi såklart.


Dessa tre män verkar inte särskilt berörda av det spända läget mellan Nord och Syd. När tunnelbanan slutat gå på natten finns det alltid några som väljer att övernatta på stationen, i väntan på att morgontrafiken ska sätta igång.
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0